terug

Eerste bewoners van De Maten

Eerste bewoners van De Maten
route

Tussen 1960 en 1970 groeide Apeldoorn door de vestiging van rijksdiensten zoals de Belastingdienst en bedrijven zoals Philips. Voor de nieuwe inwoners zijn eerst Zevenhuizen en daarna De Maten gebouwd. De Maten moest een andere wijk worden dan Zevenhuizen met zijn grootschalige woningbouw en hoogbouw. Er kwam een nieuw type wijk in de mode, een kleinschalige wijk vol variatie in woningtypen, met veel groen en met veel ruimte voor, zoals dat toen heette, 'de menselijke maat'. En voor woonerven.

Van de 11.000 woningen die uiteindelijk in deze wijk gebouwd zijn, stonden hier in 1972 de allereerste. De woningen zijn ontworpen door het architectenbureau Emmerhout, dat beroemd is geworden door eind jaren zestig in Emmen de eerste woonerven van Nederland te bouwen.

Op 18 augustus 1972 werd de eerste sleutel uitgereikt aan de bewoner van de hoekwoning (nu nummer 83), die toen nog uitkeek over de weilanden. Het was pionieren in een wijk waar nog weinig straten waren aangelegd, nog geen straatlantaarns waren geplaatst en geen winkelcentrum in de buurt was.

Wie het weet...
Op de achterkant van deze foto uit het fotoarchief van fotograaf Roel Veenhuizen in CODA staat 'Eerste bewoners De Maten'. Wie kan hierover meer vertellen? Wie herkent het gezin en om welke woning gaat het?
Uw reactie kunt u geven via de knop 'Reacties' hieronder.

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview