terug

Boerderij gebroeders Van de Hel

Boerderij gebroeders Van Hel

In één nacht werd hier in 1974 de authentieke 19e-eeuwse boerderij aan de toenmalige Binnendijk 9 gesloopt. Hier leefden vanaf het begin van vorige eeuw de gebroeders H. en G.J. van de Hel tot zij in 1974 naar Beekbergen moesten verhuizen. Er werd actie gevoerd voor het behoud, maar de boerderij sneuvelde voor de bouw van een school en aanleg van een plantsoen.
De boerderij, één van de weinige exemplaren in deze omgeving van het Veluws-Saksische overgangstype, was tot 1974 in oorspronkelijke staat bewaard. Het huis had een rechthoekige plattegrond en bestond uit drie beuken, de middenbeuk en twee zijbeuken. Het dak van de middenbeuk was bedekt met riet, terwijl op de zijbeuken oud-Hollandse pannen lagen.
De boerderij omvatte een paardenstal, een stalling voor tien stuks vee en een hooizolder. Rond de boerderij stonden een stenen bakhuis met veestal, twee houten kippenhokken, een wagenschuur en drie hooibergen. De hoge bomen beschutten de boerenwoning tegen de wind, die op dit vlakke land verder vrij spel had. Er stonden ook zo'n twintig fruitbomen. De oude erfbeplanting van eiken en elzen is bewaard gebleven.

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview