terug

Wandkleed Apeldoorn

Wandkleed Apeldoorn

Orpheus, Churchillplein 1, Apeldoorn

In de bovenfoyer van Cultureel Centrum Orpheus hing tot in 2012 een wandkleed met de plattegrond van Apeldoorn. Het werd geknoopt door de Apeldoornse bevolking als cadeau voor het verbouwde Raadhuis op het Raadhuisplein. Dit werd geopend op 28 oktober 1977.

De coördinatie voor het tot stand brengen van het kleed was in handen van de vice-voorzitter van de Apeldoornse Vrouwenraad, mevrouw T.M.A. de Vries-Oltmans. Alle Apeldoornse vrouwenverenigingen, maar ook veel inwoners hebben op beurzen en braderieën meegeknoopt. Het kleed werd ontworpen door Michel Tourlière.

Toen de gemeenteraad het Raadhuis verliet voor het nieuwe stadhuis op de Markt in 1992 nam het Historisch Museum er zijn intrek. Omdat alle wanden nodig waren voor expositie, moest het wandkleed het veld ruimen. In de nieuwe raadszaal waren de wanden niet van die afmetingen, dat het met de verhuizing mee kon. Toen is besloten het wandkleed tijdelijk op te slaan in het kelderdepot van de afdeling Culturele Zaken. Vervolgens raakte het wandkleed in de vergetelheid. Een paar jaar later heeft de Apeldoornse Vrouwenraad opnieuw de handen uit de mouwen gestoken om het wandkleed gerestaureerd te krijgen en een nieuwe bestemming te zoeken. Dat werd de bovenfoyer van Orpheus. Aanvankelijk was de vrouwenraad allerminst blij met deze plek, want de bovenfoyer was tevens de rookfoyer, wat natuurlijk niet echt bevorderlijk was voor de staat van onderhoud van het net gerestaureerde wandkleed. Het rookverbod in openbare gebouwen was een zegenrijk besluit voor het wandkleed van Apeldoorn.
Sinds 2012 is het kleed helaas niet meer te zien in Orpheus.

De geschiedenis is in tekst en foto/dia-werk uit het archief van de Vrouwenraad in een boek vastgelegd en aangevuld met gegevens van mevrouw De Vries-Oltmans, geschonken aan CODA-archief. Voor haar werk voor het wandkleed ontving zij uit handen van burgemeester F. Dijckmeester de erepening van de gemeente Apeldoorn.

Yvonne de Vries

Info Reacties Streetview