terug

Van Essen Schoenen

Van Essen Schoenen

Sinds 1913

Van Essen Schoenen mag vanaf 2 oktober 2013 het predikaat hofleverancier voeren. Daarmee is Van Essen na Oxener en Rethmeier de derde Apeldoornse schoenwinkel die deze eer te beurt valt.
Het begon allemaal met een ondernemer uit Arnhem: Alphons Snoeren. Hij opende in 1913 een 'schoenen-magazijn' op Dorpstraat 94. In 1917, het jaar waarin de Dorpstraat werd omgedoopt tot Hoofdstraat, kwam de jonge Willem van Essen bij hem in dienst. Twintig jaar lang gaf Van Essen feitelijk leiding aan het bedrijf tot hij in 1937 de zaak van Snoeren kon overnemen.
Willem van Essen werd in de jaren '50 opgevolgd door zijn dochter Meli en haar echtgenoot Joop Nieuwenhuis. De winkel verhuisde toen naar het buurpand, op nummer 96.  In 1967 verhuisde de winkel opnieuw, nu naar nummer 88, waar hij nog steeds te vinden is.
De ingangspartij en het vooraanzicht van het pand zijn in die jaren geregeld onder handen genomen en naar de eisen en smaak van de tijd aangepast. Meli en Joop zijn inmiddels gepensioneerd, maar ze wonen nog altijd boven de zaak.
De winkel wordt nu gerund door de derde generatie: Bill Nieuwenhuis en Sylvia Canisius-Nieuwenhuis; broer en zus.

Open de bijlage hieronder om gevelaanzichten te bekijken van het winkelpand op Hoofdstraat 88 op bouwtekeningen uit 1967 en 1986.

 

Bijlage openen

Info ReactiesAdvertenties Streetview