terug

ULO-school / Stadscafé Van Kinsbergen

ULO-school-Stadscafé Van Kinsbergen

Nieuwstraat 295 Apeldoorn

Jan Hendrik van Kinsbergen (1735-1819) stond in Apeldoorn vooral bekend als weldoener. Niet zomáár als weldoener, maar als dé weldoener van Apeldoorn.
Na het overlijden van admiraal van Kinsbergen vonden veel Apeldoorners dat er op het toenmalige Marktplein een monument voor hem  moest komen, maar mede doordat de gemeente er niet veel voor voelde kwam het hier niet van. In de Oude Mariakerk stond een marmeren grafzerk en daar bleef het voorlopig bij. Toen de kerk in 1842 werd afgebroken zou deze grafzerk worden ingemetseld in een gedenkteken en deze zou op het plein komen te staan op de plek waar hij begraven was. De opbrengst van de gesloopte kerktoren, 2500 gulden, zou hier voor worden aangewend, maar bleek niet afdoende. In 1863 was dit bedrag door rente verdubbeld en werd toen door de gemeente aangewend voor de bouw van een ULO-school. Na jarenlang als school te hebben gefunctioneerd, deed het gebouw later ook nog dienst als Muziekschool en vandaag de dag staat het bekend als het Stadscafé Van Kinsbergen.
Tijdens de Erfgoedweek in 2008 heeft initiatiefnemer Stichting Apeldoornse Monumenten ervoor gezorgd dat er eindelijk een monument voor Van Kinsbergen is gerealiseerd. Bij het Stadscafé Van Kinsbergen werd op 12 september 2008 een beeld, gemaakt door Erszébeth Baerveldt, voor de admiraal en weldoener onthuld.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview