terug

TBC-consultatiebureau

TBC-consultatiebureau

Sophiaplein 1

Vroeger, bij de schoolarts, kreeg je een krasje in je onderarm. Verscheen daar vervolgens binnen een paar dagen een zwelling, dan werd je doorgestuurd naar Sophiaplein 1, naar het consultatiebureau van de 'Geld. Ver. T.B.D.T.B.C.' (afkorting van de Gelderse Vereniging ter bestrijding der tuberculose). Daar werd dan met behulp van Röntgenapparatuur gekeken hoe ernstig het met je was gesteld.
Tuberculose of TBC, in de volksmond ook bekend als 'de tering', was vóór de Tweede Wereldoorlog een even wijdverspreide als gevreesde ziekte: besmettelijk, moeilijk te behandelen en vaak dodelijk. Vroegtijdige constatering van tbc was van levensbelang en in de bestrijding speelde dit consultatiebureau een belangrijke rol.
De bouw van een gloednieuw consultatiebureau in 1938 was dan ook een gedenkwaardig moment. De gemeente trok er een bedrag van 22.000 gulden voor uit en gaf architect G.W. van den Beld de tekenopdracht.
TBC is tegenwoordig veel minder gevaarlijk dan pakweg 40 jaar geleden, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken is de ziekte nog wel onder ons. Het speciale tbc consultatiebureau was echter niet meer nodig. Wanneer nu een tbc-controle vereist is, kan je gewoon naar het ziekenhuis.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview