terug

Spoorwegovergang Hoofdstraat-Arnhemseweg

Spoorwegovergang Hoofdstraat-Arnhemseweg

13 mei 1876 was een belangrijke dag voor Apeldoorn. Dat jaar werden zowel de Oosterspoorweg, als het Oranjepark ingewijd. De directie van de Hollandse IJzeren
Spoorweg Maatschappij (HIJSM) arriveerde met een speciale feesttrein en werd door het gemeentebestuur met ceremonieel kanongebulder en harmoniemuziek ontvangen. Alle notabelen dineerden die avond met Koning Willem III op Paleis Het Loo, terwijl de Apeldoornse bevolking feest vierde in het het feestelijk verlichte Oranjepark genieten van muziek van de militaire kapel en tot slot een groots vuurwerk.
In 1917 waren de relaties tussen het gemeentebestuur en de HIJSM danig bekoeld. De spoorwegen waren ontevreden over de rommelige situatie op en om het station. Er werd een loopbrug voor voetgangers aangelegd, maar een echt eind aan de onvrede kwam er
pas in 1935, toen voor fietsers en voetgangers een tunnel onder het spoor door werd geopend. Auto's en vrachtverkeer bleven gebruik maken van de spoorwegovergang.
De groei van Apeldoorn Zuid in de naoorlogse jaren maakte de spoorweg-overgang tussen Hoofdstraat en Arnhemseweg tot een van de drukste verkeerspunten van Apeldoorn.
'Het tunneltje' is in 2006 gesloopt en de spoorwegovergang afgesloten.
Bestuur en leden van de Vereniging Oud Apeldoorn markeerden deze historische gebeurtenis door onder muzikale begeleiding een laatste maal de gang te maken van de Hoofdstraat naar de Arnhemseweg.
Inmiddels is er een nieuwe fietsers- en voetgangerstunnel in gebruik, die vanaf het nieuwe stationsplein onder het stationsgebouw doorloopt.

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview