terug

Spartafabriek

Spartafabriek (Verbeek & Schakel)

Firma Verbeek & Schakel

Dirk Leendert Schakel start in 1917, samen met Antonie Verbeek en Lubbert Krijgsman, op deze plek een groothandel in fietsen en fietsonderdelen. De firma Verbeek & Schakel, zoals ze officieel heet, verwerft ook de merknamen 'Romein', 'Vaandel' en 'Sparta'.
Krijgsman verlaat het bedrijf al na een jaar, maar Schakel en Verbeek gaan door en besluiten zelf ook fietsen te gaan maken. In 1920 produceren ze hun eerste eigen rijwiel, onder de merknaam 'Sparta', met succes. Achter Schakels woning op Hoofdstraat 169, links naast het Röntgenhuis, neemt het uitdijende fabriekscomplex bezit van de hoek tussen de Hoofdstraat en de Badhuisweg.
In 1925 verlaat ook Verbeek de firma en blijft Dirk Schakel als enige directeur over. Het bedrijf heet dan inmiddels gewoon Sparta en groeit verder. De grenzen van het perceel aan de Hoofdstraat beginnen te knellen en in 1927 koopt Schakel de villa Driehuizen en verplaatst hij het gehele productieproces naar de ruime terreinen aan de Waterloseweg. Daar zal Sparta verder groeien en naam maken onder andere met motoren en bromfietsen.

Op de Hoofdstraat en Badhuisweg is weinig meer te zien van de eerste tien jaar van een van de bekendste merken die Apeldoorn heeft voortgebracht.

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview