terug

Soos '59

Soos '59

Apeldoorn's eerste jongerensociëteit

Eind vijftiger jaren zien we een nieuw fenomeen opkomen in Nederland: de jongerensociëteiten. Zo ook in Apeldoorn. De eerste Apeldoornse jongerensociëteit was Soos '59. Na wat omzwervingen in verschillende panden zijn ze toch het meest bekend van de Korenstraat 17. Door een steegje kwam je bij een soort pakhuis achter Korenstraat 17. Daar begon in ongeveer 1962 hun meest succesvolle periode. Om de plek nu te vinden moet je vanaf de Korenstraat de Korenpassage in en dan stond na ongeveer 20 meter het gebouw aan de rechterkant.
Op de foto zie je rechts achter de Ford Capri het trapje naar de publieksingang en achter de 2CV was de ingang voor de bands met hun gitaren en versterkers. In Soos '59 speelden van 1962 tot 1975 honderden bands/ beatgroepen en kwamen elke zaterdagavond gemiddeld zo'n 150 jongeren "to have a good time". 
In de loop der tijd verschenen er diverse andere jongerensociëteiten in Apeldoorn: de Groene Fles in de Mariannalaan, de Cavern-club in de Staringlaan-school, Koozie aan de Marconistraat, Waterloo Station in Orden en op Marialust had je de Issa.
In de begintijd werden er ook nog wel lezingen, judo-demonstraties en toneelavonden gehouden, maar op den duur was het alleen nog maar dansen, muziek, beatgroepen en disco.  Elke zaterdagavond en regelmatig ook zondag 's middags.
Enkele oud-medewerkers van Waterloo Station, de jongerensociëteit die stond op de hoek van de Jachtlaan en de Prins Willem Alexanderlaan, zijn in 2007, ruim dertig jaar na het sluiten van hun soos, een website begonnen over de zestiger jaren in Apeldoorn en omgeving: Waterloostation.nl.
Hier wordt een mooi beeld geschetst van de jongerencultuur in Apeldoorn in die jaren. We zien er krantenartikelen over beroemde concerten in de Eurobeurs. Daar speelden o.a. The Kinks, Pink Floyd, Van Morisson en Amen Corner en verschillende Nederlandse topgroepen. Op de site is ook de geschiedenis te vinden van discotheken zoals Cartouche en De Tor. Ook het dansen in de Manege en in de zomer in die fantastische Acaciahal ontbreken zeker niet! Natuurlijk komen ook alle Apeldoornse bands en beatgroepen aan bod.
Eind zeventiger jaren liepen de bezoekersaantallen voor de Apeldoornse jongerensociëteiten erg terug. Ze hadden hun beste tijd gehad. Nieuwe discotheken zoals Concorde en Maxim en jongerencafé's zoals het danscafé De Swing, De Flierefluiter en café De Olifant namen het roer over.
Gelukkig is er elk jaar is een Soos-reünie met diverse bands uit de jaren '60. Altijd een enthousiast publiek!.

Gerbrand de Vries

Info Reacties Streetview