terug

R.K. Mariakerk

R.K. Mariakerk
route

Hoofdstraat 18 Apeldoorn

De Rooms Katholieke Mariakerk aan de Hoofdstraat in Apeldoorn was de eerste kerk van de Apeldoornse katholieken en werd in 1847 gebouwd als Waterstaatskerk. De katholieke kerk kampte in de loop van de 19de eeuw meer en meer met ruimtegebrek. Op de plaats van de Waterstaatskerk werd tussen 1896 en 1902 de huidige kerk gebouwd in neogotische stijl en de materialen die bij de sloop van de oude kerk vrijkwamen werden gebruikt bij de bouw van het Leienhuis. Het schipgedeelte werd gebouwd naar ontwerp van de Arnhemse architect J.W. Boerbooms.
In 1898 kon het hoofdgedeelte in gebruik worden genomen. In 1901 werden na het overlijden van Boerbooms de architecten J.Th.J. Cuypers en J. Stuyt gevraagd voor het ontwerp van dwarsschip en koorpartij. De voorgenomen bouw van de toren werd nooit in gang gezet wegens geldgebrek. De bouw is uitgevoerd onder leiding van de Apeldoornse aannemer Chris Wegerif.
Tegenover het vrij sobere uiterlijk staat de rijkdom van het interieur, met zijn gebrandschilderde ramen en de gaaf bewaarde neogotische inventaris waaronder het hoogaltaar van F.W. Mengelberg.
De R.K. Mariakerk heeft de status van rijksmonument.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview