terug

Rethmeier Schoenen

Rethmeier Schoenen

Sinds 1912

Al in november 1912 startte Georg Heinrich Rethmeier een schoenenwinkel op Hoofdstraat (toen nog Dorpstraat)118. Dat is het pand waarin nu 'Le Ballon' gevestigd is. Georg Heinrich had schoenmakersgenen. Hij had het vak geleerd in de schoenenzaak van zijn vader in Deventer.

In 1920 slaat Rethmeier een belangrijke slag: hij weet het exclusieve Zwitserse schoenenmerk Bally aan zijn assortiment toe te voegen.
Begin jaren '30 gaat Georg Heinrich Rethmeier op zoek naar ruimere behuizing. Hij verplaatst zijn nering een paar honderd meter noordwaarts op de Hoofdstraat, naar een winkelpand dat hij heeft laten bouwen. Daar, op nummer 166-2, is Rethmeier nu nog te vinden.

Na precies een halve eeuw, in 1962, volgt Gustaaf Heinrich zijn vader op in de zaak. Samen met zijn echtgenote Henny laat deze een frisse wind door de winkel waaien. Het interieur wordt op de schop genomen. De schoendozen die tot die tijd nog in de winkel stonden, werden naar het magazijn verplaatst. Het zou de laatste verbouwing niet zijn. Door regelmatig te moderniseren wisten Gustaaf Heinrich en Henny de omzet van Rethmeier Bally aanzienlijk op te schroeven.

Vanaf 1991 staat de derde generatie, in de persoon van Paul Arthur Rethmeier en zijn echtgenote Diana, aan het roer en ook zij blijven vasthouden aan het voortdurende streven naar kwaliteit en exclusiviteit. Het feit dat Rethmeier nog altijd, samen met nog één andere winkel in Nederland, het merk Bally mag voeren, is wat dit betreft veelzeggend.
Een nog nadrukkelijkere onderstreping van de reputatie van Rethmeier Schoenen is de toekenning van het predicaat 'hofleverancier' die in 2012 een feit werd. Hoewel feitelijke levering van artikelen aan het koninklijk huis daarvoor niet is vereist, is Rethmeier in het verleden ook wel eens daadwerkelijk bezocht door een lid van het Koninklijk huis. ook leverde de winkel wel eens op bestelling kinderschoeisel aan het paleis.

Open de bijlage hieronder voor bouwtekeningen die architect G.W. van den Beld in 1932 maakte voor de nieuwbouw van Rethmeier.

Bijlage openen

Rethmeier Bally

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview