terug

Raadhuisplein

Raadhuisplein
route

Raadhuisplein Apeldoorn

Het plein dat nu Raadhuisplein heet, ontstond in 1843 nadat de laatste resten van de het jaar daarvoor afgebroken oude dorpskerk waren verwijderd. Op het nieuwe plein vond vanaf die tijd de markt plaats, maar het duurde niet lang of het werd daarvoor te klein. De markt werd daarom verplaatst naar het nieuwe Marktplein achter het Raadhuis.
19 februari 1863 was een historische dag voor Apeldoorn. Op de avond van die dag werd hier de eerste gaslantaarn van Apeldoorn ontstoken. Burgemeester Bas Backer, een man met gevoel voor drama, draaide het gaskraantje open en zei 'Er zij licht!' … maar er gebeurde niets. Het plein, waarop zich een flinke menigte had verzameld, bleef donker. De directeur van de gasfabriek wist niet hoe snel hij in de lantaarnpaal moest klimmen om de brander schoon te blazen en te vegen, waarna het licht onder luid gejuich alsnog zichtbaar werd. Vervolgens werden er 40 lantaarnpalen geplaatst in het dorp en op Het Loo.

Aan het eind van de 19e eeuw, in 1898, werd het raadhuis zelf ook te klein bevonden. Gemeente-architect Gerrit de Zeeuw bouwde een nieuw, groter raadhuis dat beter pastte bij de allure die Apeldoorn in die jaren verwierf.
Op het Raadhuisplein staat het monument voor koning Willem I. Dit monument is door de burgers van Apeldoorn opgericht ter herinnering aan het 100-jarig jubileum van het Koninkrijk der Nederlanden (1813-1913). Het is een bronzen borstbeeld van Koning Willem I en werd gemaakt door Pieter Puype.

Vandaag de dag doet het Raadhuisplein dienst als hét terras van Apeldoorn.
's Zomers genieten Apeldoorners en bezoekers van de stad hier op de diverse terrassen van een verkoelend drankje. 's Winters ruilen ze dat graag in voor koek en zopie tijdens een pauze van het schaatsen op de kunstijsbaan.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenMeer foto's Voorwerpen Streetview