terug

Orpheus

Orpheus

Churchillplein 1 Apeldoorn

Burgemeester A.L. des Tombe vond dat de middelgrote stad in wording die Apeldoorn was niet kon zonder zijn eigen 'kunstburcht'. Nadat verschillende plannen om Tivoli en Minerva te verbouwen tot cultureel centrum waren afgewezen stelde de gemeenteraad in 1950 een Schouwburgcommissie in. Deze werd, om de overheid tegemoet te komen, in 1953 omgedoopt tot Commissie Cultureel Centrum.
Het eerste plan in 1959 plaatste dit centrum nabij het Oranjepark, maar conservatieve Apeldoorners zagen dit niet zitten en, gelukkig voor hen, het plan werd op stedenbouwkundige grond afgekeurd. De volgende locatie aan de Loolaan voldeed wel en schouwburg en congrescentrum Orpheus werd tussen 1962 en 1965 gebouwd door het architectenduo Holt en Bijvoet, die het gebouw een sobere uitstraling gaven.
Op het voorplein stond jarenlang het beeld 'Orpheus', dat het complex zijn naam gaf, van de Russische constructivistische kunstenaar Ossip Zadkine. Zadkine is in Nederland vooral bekend van het beeld 'De verwoeste stad' in Rotterdam. Sinds enige jaren staat Zadkines beeld binnen, naast de ingang.

In de jaren negentig werd besloten tot uitbreiding aangezien de theaterzaal verouderd, te klein was en een slechte akoestiek bezat, met als gevolg dat het Gelders orkest er weigerde te spelen. Er werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven en gewonnen door Herman Hertzberger en in 2005 werd zijn ontwerp gerealiseerd. Een nieuwe zaal met 1200 plaatsen en ondergrondse parkeerplaats waren het gevolg.
De held Orpheus temde in de Griekse mythologie met zijn liederen en lier de wilde natuur, planten, dieren en zelfs de weerbarstige mens. Orpheus werd hierdoor het toonbeeld van kunst en beschaving.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Meer fotosites Streetview