terug

Nettenfabriek Von Zeppelin

Nettenfabriek Von Zeppelin

De oorsprong van de ANZA, voluit de Apeldoornse Nettenfabriek Zeppelin Apeldoorn, ligt in 1883. Op 16 juli van dat jaar vestigde Carl Gustav von Zeppelin op een strategische plek vlakbij zowel het station als het Apeldoorns Kanaal, de eerste Nederlandse nettenfabriek.

In 1907 werd de Nettenfabriek uitgebreid met een stijlvol kantoor- en entreegebouw. Dit werd zeer waarschijnlijk ontworpen door de Apeldoornse architect Andries van Driesum, die ook de villa van de familie Von Zeppelin op Deventerstraat 37 bouwde.

Dit gezichtsbepalende kantoorgebouw ging in 1958 in vlammen op. De krant sprak van "de grootste brand die Apeldoorn, na de verwoesting van De Bijenkorf en Kreymborg in 1950, heeft gekend". Tijdens de bluspogingen kwam een brandweerman om het leven. Nog in hetzelfde jaar werd er op dezelfde locatie een nieuw hoofdkantoor opgetrokken. Hiervoor tekende het Apeldoornse architectenbureau J.W. en C.A.W. Heuvelink.

Inmiddels heeft de nettenfabriek zijn productie verplaatst naar Portugal en is de fabriek voor een groot deel ontmanteld. het ketelhuis met de opvallende schoorsteen is wel behouden gebleven.

In CODA Archief bevndt zich het archief van de Nettenfabriek ANZA Holland BV.

Bijlage openen

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview