terug

Marktplein

Marktplein

De Apeldoornse markt werd tot ver in de 19e eeuw gehouden op het huidige Raadhuisplein. Elke week op maandag en op zaterdagavond. Daar stond ook de jaarmarkt of kermis, die aanvankelijk in Apeldoorn een dag duurde, maar al snel uitgroeide tot vier dagen van grote drukte.

Voor die groeiende markt besloot de gemeente in 1864 extra ruimte te creëren. Er werd een deel van het braakliggend terrein achter het raadhuis aangekocht.
Maar ook deze extra vierkante meters bleken al snel ontoereikend. Al in 1880 werd er nog meer grond gekocht en kreeg het Marktplein ongeveer de omvang die het nu nog heeft. Het terrein werd bestraat en bood sindsdien niet alleen plaats aan de traditionele groente- en beestenmarkt, maar ook aan de auto-, stoffen-, bloemen- en antiekmarkten en natuurlijk aan de jaarlijkse kermis. Er was ook een visafslag en lange tijd was hier ook het centrale busstation te vinden.

Op het Marktplein werd in 1938 het veertigjarig jubileum van koningin Wilhelmina gevierd en in 1973 het 25-jarig jubileum van koningin Juliana. Het was in de oorlog de plaats waar mannen voor de arbeidsinzet zich moesten verzamelen, maar ook waar in de zomer van 1945 de Canadese 48th highlanders met hun doedelzakken de bevrijdingsfeesten luister bij zetten.

Met de bouw van het nieuwe stadhuis begin jaren '90 werd het plein begrensd tot de strakke rechthoek die het nu nog is en voorzien van een indrukwekkende façade aan de noordkant.

Zoals in de 19e eeuw de markt op het huidige raadhuisplein had plaatsgevonden onder het toeziend oog van de plaatselijke overheid in het oude raadhuis, zo kijkt het stadsbestuur in de 21e eeuw nu uit over het Marktplein.

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview