terug

Magazijn De Katoenbaal

Magazijn De Katoenbaal

Hoofdstraat 77

Waar nu de HEMA staat, verkocht in 1902 de weduwe G.S. Hendriks-Meijer anti-reumatische watten voor 30 cent per pakje. Zoals is te lezen in de Arnhemse Courant van 8 februari 1902. Een paar jaar later, in 1905, opende de weduwe op de Dorpstraat 54A haar Magazijn De Katoenbaal. Ze was tevens het depot van de Koninklijke Stoomververij en Chemische Wasserij F.P. van Ham in Amsterdam. De dames konden er ook terecht voor handwerken, glacé, castor of rubberen, zijden en wollen handschoenen. Of voor lavallières of stropdassen, fichus of kanten kragen, stola's en gazes de lis of gazen doeken. Maar ook voor toilet zepen en eau de cologne. De door haar gekozen naam was niet specifi ek Apeldoorns. In Haarlem stond een gelijknamig magazijn.

Voordat de huizen een nummer kregen, was een kadastrale verwijzing gebruikelijk. Het kon dan gebeuren dat er twee nummers in omloop waren. Voor Magazijn De Katoenbaal was dat Dorpstraat A54 dat later huisnummer 79 werd.

De winkel van weduwe Hendriks-Meijer werd overgenomen door Herman M. Nieuwenhuizen die in 3 mei 1873 in Breukelen was geboren. De nieuwe eigenaar adverteerde regelmatig in de Nieuwe Apedoornsche Courant. Klanten konden in Magazijn Katoenbaal terecht voor zuiver en half wollen, katoenen, tricot, rameh (Chinees linnen of brandnetel flanellen) en net ondergoed. Of ze konden zichtzendingen aanvragen. Voor de jeugd waren er 'ijzersterke schoolkousen' verkrijgbaar. De loop naar Magazijn De Katoenbaal zat er goed in. Een paar jaar later waren er ook dames handwerken, zakdoeken met een monogram, handschoenen, meisjes-, huishoud- en dienstbodenschorten, koralen tassen en beursjes en parfum te koop. Maar ook houtsnijwerk, naaldenkokers, horlogestandaards, postzegeldoosjes, tafelschuiers, notenkrakers, inktpotten, sigarettenkokers en doosjes. Trots werd aandacht gevraagd voor de speciale Sint Nicolaasetalage achter in het Magazijn. Ook voor babyartikelen, korsetten en haakgaren kon men er terecht.

De advertenties van Magazijn De Katoenbaal lezen als over een voorbije tijd. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze advertentie in de Nieuwe Apeldoornsche Courant in 1911. De eigenaren konden toen nog niet weten dat zij de loop naar de huidige HEMA hadden gebaand.

Erfgoeplatform Apeldoorn (Hans Hogenbirk)

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview