terug

Lichtzuil van Roosmale Nepveu

Lichtzuil van Roosmale Nepveu

De lichtzuil van Roosmale Nepveu wordt op 20 december 2012 op deze plek onthuld. Met het terugbrengen van deze monumentale zuil in het Apeldoornse straatbeeld plaatst de Stichting Apeldoornse Monumenten een kroon op de viering van zijn 25-jarig bestaan.
Tijdens de afscheidsreceptie van burgemeester Roosmale Nepveu in de Eierhal in 1934 ontstond het plan om namens de Apeldoornse burgerij een cadeau aan te bieden aan deze burgemeester die maar liefst 24 jaar de Apeldoornse ambtsketen had gedragen.
Een comité boog zich vervolgens over de ingediende plannen en ontwerpen en koos uiteindelijk voor een monument dat licht en warmte symboliseerde. Het ontwerp van de lichtzuil werd gemaakt dor J.H. Hooijer, de adjunct directeur van gemeentewerken die eerder ook tekende voor onder andere het slachthuis op Welgelegen.

De lantaarn werd op 21 december 1935 onthuld op het Raadhuisplein, een mooie plek volgens de burgemeester. Hij had zich zittend in zijn werkkamer in het Raadhuis vaak verbaasd over de avondlijke donkerte op dat centrale plein van Apeldoorn.
De lichtzuil heeft op die plek gestaan tot 1977. In dat jaar werd het Raadhuisplein heringericht en werd de lichtzuil verplaatst naar de achterkant van het raadhuis, op het Marktplein. Toen ook dat plein op de schop werd genomen voor de aanleg van de ondergrondse parkeergarage, werd de zuil opgeslagen bij de gemeentewerf aan de Vlijtseweg.
Daar is hij vervolgens in vergetelheid geraakt, totdat Bert Kompanje van de Stichting Apeldoornse Monumenten hem weer in herinnering bracht in een artikel in de 'SAM Kroniek' in 2001. Uiteindelijk is de lantaarn weer in ere hersteld, niet op het Raadhuisplein, waar zijn plaats is ingenomen door het enkele meters verplaatste borstbeeld van Koning Willem I, maar op de hoek van de Hoofdstraat en het Beekpark.

In de bijlage hieronder vindt u het artikel dat Bert Kompanje in 2001 schreef.

Bijlage openen

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Voorwerpen Streetview