terug

Ketelhuis Nettenfabriek

Ketelhuis Nettenfabriek

 (1950)

1 juli 1950: op de binnenterrein achter de Nettenfabriek heeft zich een feestelijke menigte verzameld. In het middelpunt van de belangstelling staat een dertienjarig meisje in een witte zomerjurk met in het haar een witte strik. De aanwezigen kennen haar wel: Gerrie Jonker, de dochter van de directeur.
De feestelijke gelegenheid betreft de eerstesteenlegging voor de schoorsteen van het nieuwe ketelhuis van de Apeldoornse Nettenfabriek Von Zeppelin en Co. Gerrie hoeft de plechtige handelingen niet in haar eentje te verrichten. Haar vader geeft de troffel aan en president commissaris Alexander van Brero, voormalig directeur van de befaamde zeepfabriek De Haas & Van Brero, helpt met metselen en houdt een speech.
* Klik hieronder op video om de filmbeelden van 1 juli 1950 te bekijken.

We zijn hier, achteraf bezien, getuige van een van een van de laatste glorierijke momenten van Apeldoorn als industriestad: de eerste steen van waarschijnlijk de laatste fabrieksschoorsteen van Apeldoorn. In de jaren na 1950 ontwikkelde de stad zich in ijltempo tot 'tweede schrijftafel van Nederland'. De Apeldoornse 'skyline' veranderde mee. Daarin bepalen tegenwoordig de kantoorgebouwen van Centraal Beheer, Kadaster en Belastingsdienst het beeld. In 1950 waren die er allemaal nog niet. Toen staken er nog tientallen rokende schoorstenen van grotere en kleinere fabrieken boven de Apeldoornse daken uit. Nu zijn die op één hand te tellen: de schoorsteen van de voormalige Wasbeitsfabriek aan de Hoogakkerlaan, die van de molen Klein Hattem in Ugchelen, twee schoorstenen aan het Kanaal in Loenen én die van de voormalige Nettenfabriek bij het station.

Het ketelhuis is in 2014 door Kompaan centrum voor communicatie in gebruik genomen. Na een grondige renovatie biedt het ketelhuis ook een werkplek aan Zelfstandige Professionals die werkzaam zijn in communicatie gerelateerde disciplines.

In CODA Archief bevindt zich het archief van de Nettenfabriek ANZA Holland BV.

Info ReactiesAfbeeldingenVideo Streetview