terug

Kantongerecht

Kantongerecht

De rechtspraak van rijkswege was tot 1881 in Apeldoorn ondergebracht in een aantal vertrekken van het oude raadhuis.
In 1880 gaf de gemeente het Rijk te kennen de huur op te willen zeggen. Ze had de ruimte zelf te hard nodig om het snel groeiende gemeentelijke apparaat te huisvesten.
Apeldoorn liet vrouwe Justitia echter niet geheel in de kou staan. Voor de bouw van een nieuw gerechtsgebouw werd een stuk grond aan de Stationsstraat aangeboden. De bouw kon nog in datzelfde jaar 1880 worden aanbesteed.
Een jaar later kon het nieuwe kantongerecht in gebruik worden genomen.

Het nieuwe gebouw werd ontworpen door de architect Johan Frederik Metzelaar, die als ingenieur-architect werkzaam was voor het ministerie van Justitie en verschillende gevangenis- en de gerechtsgebouwen ontwierp, onder andere de koepelgevangenissen van Arnhem en Breda. Het Apeldoornse kantongerecht baseerd Metzelaar op een standaardontwerp dat 20 jaar daarvoor door Allard Pierson was gemaakt.
Het Apeldoornse kantongerecht leek dan ook sprekend op de kantongerechten van Zuidhorn, Oud-Beijerland, Hilversum en Ommen, om er een paar te noemen...

Sinds 2005 is het gebouw niet meer in gebruik als kantongerecht. Het heeft een nieuwe bestemming gevonden als horecagelegenheid 'Het Oude Kantongerecht', waar mensen met een beperking werken.

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview