terug

Juwelier Van der Mey

Juwelier Van der Mey
route

Opgericht: 1888

Reeds 10 jaar na de orpichting van de zaak door Van der Mey in 1888, kreeg de juwelier erkenning als hofleverancier. Toen de jonge prinses Wilhelmina bijvoorbeeld in 1891 de eerste steen legde voor de huidige Grote Kerk aan de Loolaan, gebeurde dat met behulp van een troffel en hamer, die gemaakt waren door Van der Mey.

In 1907 liet Van der Mey het huidige winkel-/ woonpand op de hoek van de Dorpstraat (nu Hoofdstraat) en het Raadhuisplein oprichten. De architect die hij daarvoor in de arm nam, was Andries van Driesum. De gevel van de nieuwe zaak werd gesierd door maar liefst drie wapenschilden: een van Koningin Wilhelmina, een van Prins Hendrik en een van koningin Emma. De laatste twee zijn in de oorlogsjaren gestolen.

Eind jaren '20 werd het bedrijf overgenomen door juwelier Zoutman en na hem door zijn zoon die weer werd opgevolgd door diens zoon.
De koninkijke familie wendde zich in de loop van de ruim 120 jaar dat de zaak nu bestaat, regelmatig tot Van der Mey voor sieradenaankopen. Wanneer Koningin Wilhelmina op reis ging, liet ze vaak de sieraden die ze mee wilde nemen, nakijken en repareren bij Van der Mey. Dit ging vaak om zeer kostbare stukken. In opdracht van het Paleis postte er dan dag en nacht een agent voor de deur op de hoek van de Hoofdstraat en het Raadhuisplein.

Niet lang geleden is de zaak overgenomen door Arend Duijvestein, die de winkel aanzienlijk heeft gemoderniseerd.

In CODA Archief bevindt zich het archief van Juwelier Van der Mey.

Open de bijlage hieronder voor tekeningen die architect J.A. Heuvelink in 1965 maakte voor een verbouwing van het pand van Van der Mey.

Bijlage openen

CODA

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview