terug

Het Achterom

Het Achterom
route

Aan het oostelijke uiteinde van de Mariastraat, vlak vóór deze uitkomt op de Hoofdstraat, is aan de linkerzijde Het Achterom. Deze steeg liep vroeger veel verder door om bij het huidige Bloemensteegje op de Hoofdstraat uit te komen. Via het Achterom werden de vele herbergen en etablissementen aan de Hoofdstraat, die toen nog Dorpstraat heette, bevoorraad.

Nu eindigt de steeg na een meter of 20 bij Proef-locaal Het Achterom. Dit pand werd vroeger gebruikt als stalhouderij van herberg Het Wapen van Gelderland. Toen zich in Het Wapen later pension/ lunchroom Heijns vestigde, werd de stalhouderij als bakkerij in gebruik genomen. De toenmalige eigenaar I.P. Heins was naast bakker ook kunstliefhebber en -verzamelaar. Toen hij rond 1970 zijn bakkersactiviteiten beëindigde, werd het pand een verzamelplaats voor Apeldoornse kunstenaars.
Later werd het ook door Heins als galerie ingericht.

In 2009 kocht de vereniging 'Andries van Driesum' het inmiddels onbewoonde pand, inclusief het leeuwendeel van de kunstcollectie die er nog altijd tentoongestelde en opgeslagen was.
De vereniging is genoemd naar de Apeldoornse architect Andries van Driesum en zet zich in voor het in stand houden en beheren van historisch onroerend goed door middel van aankoop en renovatie. Dankzij 'Andries van Driesum werd Het Achterom gerestaureerd en op 1 september 2010 geopend als proef-locaal.

Een aantal topstukken uit galerie Het Achterom is opgenomen in de collectie van CODA Museum (wanneer u hieronder klikt op 'voorwerpen' kunt u deze stukken bekijken).

www.proef-locaalhetachterom.nl

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview