terug

Firma ter Bals

Firma ter Bals

Hofstraat 45, nu nummer 135, Apeldoorn

Op 1 januari 1899 start Engbert ter Bals in het Leienhuis aan de Korenstraat een bierbottelarij en groothandel in wijnen. In een speech zegt Engbert ter Bals dat een bedrijf enkel kan overleven als het met zijn tijd mee gaat. Dus, als limonade een meer verspreid artikel wordt, begint firma Ter Bals in 1907 ook met het produceren hiervan. De limonade krijgt de naam 'Cheerio'.

De firma groeit uit tot een succesvol bedrijf met klanten over de hele Veluwe. In mei 1935 verhuist het bedrijf naar de Hofstraat. De naam wordt veranderd in firma Ter Bals & zoon. Willem ter Bals en zijn vader Engbert ter Bals staan nu samen aan het hoofd van de groeiende firma. De familie leidt een welgesteld bestaan, vrienden en kennissen bezitten allemaal hun eigen bedrijf of hebben een directiefunctie.

Als in 1965 wordt aangekondigd dat alle huizen aan de Hofstraat afgebroken worden voor de bouw van een nieuw politiebureau, besluit de firma Ter Bals naar de Koningslijn 32 te verhuizen. Daar bouwen zij een nieuw pand.
Jammer genoeg verandert in de jaren tachtig de frisdrankmarkt. Raak, Hero en Coca Cola introduceren de literflessen. De investering in nieuwe machines en flessen is te groot voor Ter Bals. Hiermee verdwijnt de productie van limonade en eindigt het bestaan van de firma . In 1996 wordt de groothandel overgenomen door de Hanos, die op zoek is naar uitbreiding.

In CODA Kenniscentrum en Archief is van 20 februari t/m 31 mei 2013 onder de titel 'Leven in de brouwerij' een expositie over de Firma Ter Bals te zien.

Ingezonden door: Jasmijn Alkaf

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Voorwerpen Streetview