terug

Christiaan Geurtsmolen

Christiaan Geurtsmolen

Prins Willem-Alexanderlaan Apeldoorn

Waar nu de vierbaans-brede Prins Willem-Alexanderlaan ligt, bevond zich ongeveer een halve eeuw geleden het Griftdal, genoemd naar de beek waaraan Apeldoorn ontstaan is. Aan die beek lag vroeger een watermolencomplex.
Dit was de oudste korenmolen van Apeldoorn en werd voor het eerst vermeld in het jaar 1335. Het was toen een grafelijke dwangmolen, waar de inwoners van Apeldoorn verplicht hun granen lieten malen. In 1392 werd voor het eerst ook de oliemolen vermeld. Na dit relatief overzichtelijke begin volgde een turbulente geschiedenis die eindigde met de sloop van de korenmolen en de oliemolen in 1936. Zo eindigde het complex min of meer in de samenstelling waarin deze begon.
Het complex kende door de jaren heen eigenaren van allerlei statuur: van de Hertog van Gelre tot aan het Monnikhuizer klooster, van het Huis van Oranje tot aan de familie Geurts. Hierdoor kende het complex ook vele namen: de Monnikhuizer Molens, de Princemolen, Korenmolen 'Werklust' en uiteindelijk de Christiaan Geurtsmolen. Minstens zo afwisselend waren de functies die de molens bekleed hebben. Op het complex hebben een graanmaalderij, een olieslagerij, een papiermakerij en een wasserij gezeten, al dan niet tegelijkertijd.
Tegenwoordig staan op deze locatie de gebouwen van Centraal Beheer.

In CODA Archief bevindt zich het archief van de Geurtsmolen, periode 1834-1890

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Streetview