terug

Blusbeek de Leigraaf

Blusbeek de Leigraaf

Hoofdstraat 79, Apeldoorn

Aan de hoofdstraat 79 wordt een winkelpand naar achteren uitgebreid. Tijdens het bureau- en booronderzoek kwam naar voren dat op deze locatie een deel van de Leigraaf heeft gelopen. De Leigraaf was een blusbeek: een beek dus waarvan het water gebruikt kon worden voor het blussen van branden in het dorp.
[Kaartmateriaal waarop de Leigraaf te zien is kunt u oproepen via het menu 'Kaarten' aan de rechterkant van het scherm.]

Vanwege de waarschijnlijke aanwezigheid van de sinds lang gedempte Leigraaf werd besloten dat de uitbreiding van het winkelpand archeologisch begeleid moest worden. Deze begeleiding is in december uitgevoerd door Econsultancy.
Ondanks de vele kabels en leidingen was schuin door de bouwput inderdaad de verwachte blusbeek de Leigraaf te zien. In de beekvulling lagen niet alleen het huidige en een oud riool, maar waren ook oudere beekvullingen te zien. Hier zaten enkele vondsten in, vooral aardewerkscherven, die varieerden in datering tussen de 16e eeuw tot het midden van de 19e eeuw, toen de beek werd aangelegd, tot 20e eeuws afval. Na de begeleiding kon verder gegaan worden met de uitbreiding van het winkelpand.

Ingezonden door: Rick Nijland

Info Reacties Streetview