terug

Bioscooptheater Minerva

Bioscooptheater Minerva
route

Paslaan 11 Apeldoorn

De Minervabioscoop was het laatste werk van Chris Wegerif in Apeldoorn. Hij bouwde het in 1918 en het was zijn enige ontwerp dat voor openbaar gebruik bestemd was. Het was overigens ook één van de eerste bioscopen in Nederland. Niet voor niets heeft het de status van rijksmonument.
Functionaliteit speelde een grote rol in zijn ontwerpen en helemaal bij dit gebouw. Dit nam niet weg dat hij er een sprookjesachtige sfeer, onder invloed van de 'Nieuwe Kunst' of 'Jugendstil', probeerde te creëren door bijvoorbeeld de gevel te versieren met ornamenten in de vorm van toortsen. Hij trok dit sprookjesachtige effect door naar de grote filmzaal, die door de zware pijlers, de golvende wandpanelen en het gepleisterde gewelf de bezoekers het gevoel moest geven dat zij zich in een grot bevonden. De bioscoop was opgezet als een soort tempel van deze nieuwe kunstvorm, omdat het de bedoeling was om mensen te lokken naar deze nieuwe vorm van vrijetijdsbesteding.
De Minervabioscoop kwam landelijk in het nieuws toen burgemeester A.L. des Tombe op zaterdag 20 oktober 1956, uit angst voor rellen, de uitzending van de film Rock Around the Clock verbood. Hierdoor sloeg die avond de vlam in de pan. Jongeren, samengekomen bij ijssalon La Venezia, gingen rellen en haalde allerlei baldadigheden uit. Vier dagen bleef het onrustig. De rust keerde terug toen des Tombes het verbod ophief, mits de bezoekers van de film zich rustig zouden gedragen. Tijdens de film deden er zich geen ongeregeldheden voor, waardoor alle zorgen en hysterie vooraf voor niets bleken.

CODA Archief heeft een bijzonder album, gemaakt tijdens de verbouwing van de bioscoop in de eerste maanden van 1942. U kunt dit album bekijken door de bijlage hieronder (ca. 10 Mb) te downloaden.

Bijlage openen

Bron: Cor de Wit: 'Chris en Agathe Wegerif: Dragers van de Nieuwe Kunst in Apeldoorn'

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Voorwerpen Streetview