terug

Batik-ateliers van Agathe Wegerif

Batik-ateliers van Agathe Wegerif

Agathastraat Apeldoorn

De eerste grootschalige projectontwikkeling ondernam Chris Wegerif in 1897 en betrof het zogenaamde 'Kalverstraatgebied', waarin hij verschillende arbeiders- en middentsandwoningen verhief.
Hier stonden vroeger, vanaf 1898 tot ongeveer 1925, de batikateliers van Agathe Wegerif-Gravestein. Onder haar leiding en die van haar bedrijfsleidster Willy Julien produceerde hier 25 รก 30 meisjes batiks op een vrij grote schaal waarbij ze voor de ontwerpen afhankelijk was van allerlei bevriende kunstenaars. De fabrieksmatige aanpak kwam haar op kritiek te staan, maar desondanks verwierf ze met haar batiks internationaal aanzien. Met haar batiks was ze te zien op tentoonstellingen in Rome (1904), Londen, Boedapest, Wenen en Berlijn (1906). Ze produceerde ook batiks voor de Haagse 'Arts and Crafts'-kunsthandel van haar man en verzorgde tevens met haar batiks de stoffering van de meeste van zijn meubels en interieurs.
Vanaf 1914 maakte ze haar eigen ontwerpen die ze 'fantastische batiks' noemde, waarin ze exotische planten en vissen afbeeldde. Na het overlijden van Chris nam haar productiviteit af en in 1925 hielden de ateliers op te bestaan.

Chris en Agathe Wegerif: Dragers van de Nieuwe Kunst in Apeldoorn / Cor de Wit

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Video Streetview