terug

ACEC

ACEC

Roggestraat 44, Apeldoorn

Wat tegenwoordig het 'ACEC-gebouw' wordt genoemd; het rechthoekige pand van vier bouwlagen met een industriƫle uitstraling, dat zijn ingang heeft aan de Museumpassage, hoorde vroeger onlosmakelijk bij het nabijgelegen grote kantoorpand dat uitkijkt op het Caterplein.

Zowel dat hoofdkantoor als dit fabriekspand werden in 1953/1954 gebouwd door de Apeldoornse architect Ten Tuynte
ACEC staat oorspronkelijk voor 'Ateliers de Constructions Electrique de Charleroi', een groot Belgisch bedrijf dat in de hoogtijdagen rond 1960 qua omzet niet onderdeed voor Philips.
ACEC maakte, naast alles wat met opwekking en distributie van energie te maken heeft, zoals generatoren, transformatoren, elektromotoren en kabels, ook verlichting en huishoudelijke apparaten, zoals haardrogers, staafmixers en platenspelers.

ACEC kwam in Apeldoorn terecht doordat het Apeldoornse bedrijf Frowijn & Co al bij de oprichting in 1921 de alleenvertegenwoordiging voor ACEC-producten in wist te Nederland verwerven.

In de tachtiger jaren ging het mis met ACEC. Het bedrijf ging ten onder. Uiteindelijk werd het ACEC-gebouw opgekocht door de gemeente Apeldoorn. Tegenwoordig zijn er bedrijven uit de creatieve industrie gevestigd en is er een expositie- en activiteitenruimte. De afkorting  ACEC wordt nu gebruikt voor 'Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur'.

Klik hier om naar de website van het huidige ACEC te gaan. 

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview