terug

Park Berg en Bos

Park Berg en Bos

Het landgoed Berg en Bosch was oorspronkelijk het priv├ębezit van de familie Wils. In 1917 kocht de gemeente onder leiding van Burgemeester Roosmale Nepveu het voor fl. 550.000,-.
Het uitgebreide terrein was nodig om de stadsuitbreiding te realiseren. Tegelijkertijd wilde de gemeente het ook beschikbaar houden als wandelbos voor de burgers en voor het vreemdelingenverkeer.
De eerste aanzetten voor het Park Berg en Bos werden in de jaren '20 gedaan. Toen werden onder andere de gemeentelijke Theetuin en het Openluchttheater aangelegd. In 1934, tijdens de crisisjaren, werd de grote vijver gegraven, als werkverschaffingsproject voor circa 500 werklozen. Toen ze al gravend op een rotsachtige ondergrond stuitten, werd besloten daar omheen te spitten. Zo is het eiland in de vijver ontstaan.

Ter gelegenheid van de grote Bloemententoonstelling in 1948 werd het park van een aantal gebouwen voorzien, onder andere het theehuis met uitzicht op de Bosvijver werd toen gebouwd

In de loop der jaren hebben in het park verschillende evenementen plaatsgevonden die Apeldoorn in het hele land op de kaart zetten. Omroepen kozen meerdere malen voor het park als locatie voor hun massaal bezochte landdagen. Voor die van de NCRV werd begin jaren '30 zelfs een speciale stationshalte aangelegd. Het Boschbad, dat later Kristalbad ging heten, en sinds kort weer Boschbad heet, was het decor van zwemkampioenschappen.
En welke 50-plusser herinnert zich niet de betoverende lichtspektakels die in de jaren '50 georganiseerd werden onder de naam 'Lumido'? in diezelfde jaren kwam tijdens landdagen van de VARA en de AVRO een keur aan bekende artiesten opdraven, van Willy Alberti tot Caterina Valente en van het Cocktail Trio tot The Blue Diamonds. Zelfs de legendarische Josephine Baker trad op in Berg en Bos.
Sinds de aanleg van de Apenheul in 1971 weten de toeristen het park op structurele basis en massaal te vinden.

In CODA Archief bevindt zich het archief van de stichting Bloemententoonstelling Berg en Bos 1948.

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Voorwerpen Streetview