terug

Julianatoren

Julianatoren

Amersfoortseweg 37 Apeldoorn

De uitzichttoren genaamd 'Koningin Julianatoren' uit 1910 staat aan de zuidzijde van de Amersfoortseweg en vormt het hart van het gelijknamige familie-pretpark. Tijdens de oorlog is de toren door de Duitsers verhoogd met een uitkijkplatform.
De uitzichttoren, waarvan de eerste steen werd gelegd door Jansje Middelink op 15 april 1910, is ontworpen door de Apeldoornse architect Andries van Driesum en heeft de status van rijksmonument. Opdrachtgever was Gerrit Middelink, uitbater van de oorspronkelijke uitspanning.
Het park begon met de toren uit 1910. Als tweede attractie kwamen er lachspiegels. In 1940 moest de naam 'Prinses Juliana Toren', veranderd worden in 'Julia Toren'. Na de oorlog werd de naamswijziging weer teruggedraaid. Na de jaren 50 kwamen er door het toenemende publiek meerdere attracties bij, o.a: autootjes, motorbootjes, een spookhuis en Old Timers. In 1963 moest het 'Prins Bernhard Dal', een klein toeristisch pretpark op nog geen kilometer afstand, plaatsmaken voor het waterwingebied van Apeldoorn. Dit park werd verplaatst en bij de 'Koningin Juliana Toren' gevoegd. Ook in de jaren 70 en 80 kwamen er attracties bij, waaronder een achtbaan, en groeide het park uit tot wat het nu is: een klein familiepretpark met meer dan 60 attracties.

CODA en Wikipedia

Info ReactiesAfbeeldingenMeer foto's Objecten Video Streetview