terug

Apenheul

Apenheul

De Rotterdamse fotograaf Wim Mager kocht in de jaren zestig twee dwergaapjes in de dierenwinkel. Dat kon toen nog gewoon. Maar wat als een hobby begon, liep al snel uit de hand. Het paartje kreeg jongen. Mager besloot zijn baan op te geven en ontwikkelde het apen-heul idee.

Het principe was simpel: mensen beleven meer plezier aan dieren als de dieren het naar hun zin hebben en lekker hun gang kunnen gaan. Dus geen apen in kooien en geen tralies. Maar grote, groene en natuurlijke buitenverblijven in een bosrijke omgeving.

Op 12 juli 1971 ging Wim Mager van start met loslopende apen. Het concept bleek goed aan te slaan. De apen kregen jongen en de bezoekers genoten met volle teugen. Reden genoeg om uit te breiden en meer apensoorten te gaan houden.
De eerste gorilla's kwamen in 1976 naar Apenheul. De baby's die werden geboren, zijn 'gewoon' door hun moeders grootgebracht. En dat is bijzonder in dierentuinen. Primatologen en dierentuinmedewerkers van over de hele wereld kwamen, en komen nog altijd, naar Apenheul om 'de kunst af te kijken'.

Wim Mager vertrok in 1997 naar Frankrijk. Daar heeft hij een tweede park opgericht met hetzelfde concept: La Vallée des Singes. Elf jaar later, op 23 maart 2008, is Wim Mager op 67-jarige leeftijd overleden. Zonder Wim Mager zou het houden en laten zien van apen in dierentuinen niet het niveau hebben bereikt wat het nu is.

Apenheul

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview