terug

ado-werkplaats

ado-werkplaats

speelgoed uit sanatorium Berg en Bos

In de 'Werkplaats voor mannelijke pati├źnten' van het sanatorium Berg en Bosch. In zijn werkplaats konden mannen die grotendeels genezen waren na een langdurige kuur van liggen, rusten en frisse lucht inademen, voorzichtig ruiken aan het arbeidzame bestaan.
Ze werden aan het werk gezet om eenvoudig houten speelgoed te fabriceren. Dat speelgoed ontwierp de leider van de werkplaats, Ko Verzuu, zelf. Verzuu liet zich daarbij leiden door de modernste opvattingen over vormgeving en pedagogiek. Geïnspireerd door Gerrit Rietveld en 'De Stijl' tekende Verzuu auto's, blokkenwagens en poppenhuismeubilair. Primaire kleuren en elementaire vormen pasten in de opvattingen over waaraan een zich ontwikkelende kindergeest in de moderne tijd behoefte had.
Het speelgoed uit de werkplaats werd op de markt gebracht onder de naam ado; de afkorting voor 'arbeid door onvolwaardigen'. Al snel werden Verzuu's creaties bekend buiten het sanatorium en werd de bijzondere kwaliteit ervan erkend. Onder andere in het even gerenommeerde als moderne Amsterdamse warenhuis Metz & Co, werd speelgoed van ado verkocht.
Tegenwoordig is het originele speelgoed onder verzamelaars en musea nog steeds zeer gewild. In CODA Museum bevindt zich een uitgebreide collectie van ado-speelgoed.

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen collectie Streetview