terug

Vakantieadres Anne Frank

Vakantieadres Anne Frank

Koningsweg 5 Beekbergen

Anne Frank logeert in juli 1941 een paar weken in Beekbergen. Zij verblijft in het huis 'Op den Driest' aan de Koningsweg 5, samen met haar vriendin Sanne Ledermann en Sannes ouders. Ook Sannes zus Barbara en een ander vriendinnetje, Tineke Gatsonides, zijn hier op vakantie.
Het huis Op den Driest wordt bewoond door de familie Kaempfer die familie is van de Ledermanns.
Vanuit haar vakantieadres in Beekbergen stuurt Anne een brief aan haar oma. Ze beschrijft Op den Driest als een ouderwets, maar gezellig huis. Anne verveelt zich er wel. Door het slechte weer brengen Sanne en zij veel tijd binnen door. Ze spelen vooral veel met Raymond, het zoontje van de Kaempfers. Verder leest Anne veel boeken en slaapt ze in Beekbergen beter dan in het rumoerige Amsterdam.
Anne stuurt ook een brief aan haar vader Otto, waarin ze hem in Beekbergen uitnodigt: … dan ga je met de trein van half 10 van Amsterdam, dan neem je voor het station de bus naar Beekbergen vanuit Apeldoorn. Dan vraag je om uit te stappen bij het "Zonnehuis", dan vraag je naar de Koningsweg 5, "Op den Driest."
Ondanks deze nauwgezette aanwijzingen is het bezoek er niet van gekomen. Later dat jaar in september bezoeken vader en dochter nog wel gedurende een paar dagen Arnhem.
Ondertussen wordt voor joden het leven in bezet Nederland steeds moeilijker. Op 6 juli 1942 duiken Anne en haar familie onder in het Achterhuis, een ruimte op de eerste en tweede etage achter het bedrijf van Otto Frank op de Amsterdamse Prinsengracht.

met dank aan de Anne Frank Stichting

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview