terug

Uniehuis

Uniehuis

Kruising Loenenseweg / Dorpstraat Beekbergen

Freule Hartsen werd op 22 oktober1860 in een welgestelde Amsterdamse familie geboren. Op een van haar vele reizen deed zij Londen aan. Daar zag zij veel ellende in de achterbuurten. Ter plekke besloot ze haar leven te wijden aan het helpen van mensen die door alcoholverslaving in de problemen waren gekomen.
Onder leiding van Freule Hartsen startten de Nederlandse Christen Vrouwen Geheelonthouders Unie en de Vereniging voor Volksgezondheid het eerste Uniehuis in Hilversum. Het was een tehuis waar hulp geboden werd aan alcoholverslaafde vrouwen. Door het succes van de behandeling en het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden in Hilversum kwam men in Beekbergen terecht. Het tweede Uniehuis werd omstreeks 1912 geopend in het pand Groot Papenberg.
Freule Hartsen verloor een groot deel van haar vermogen door de economische crisis in Amerika. In 1929 verkocht zij het Uniehuis aan de Christelijke Vereniging Het Zonnehuis, een zorgtehuis. Het Zonnehuis bestaat nog steeds. Op de plek waar het Uniehuis en Groot Papenberg hebben gestaan, werd in 1978 een geheel nieuw complex gebouwd. Op het Freule Hartsenplein staat nog een beeldje van deze Beekbergse weldoenster.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Streetview