terug

Troelstraoord

Troelstraoord

Schalterdalweg 18 Beekbergen

Op 13 augustus 1927 werd op deze plek het Troelstraoord geopend. Een scholings- en vakantiecentrum voor de Nederlandse arbeider. Men kon hier rusten en zichzelf geestelijk ontwikkelen. Het hoofdgebouw met toren ging op 28 februari 1955 door brand verloren. Het lukte de brandweer alleen de twee zijgebouwen te behouden.
Het Troelstraoord werd opgericht door het Nederlands Verbond van Vakverenigingen ter ere van de socialistische leider Pieter Jelles Troelstra (1860-1930). Het gebouw werd ontworpen door de Amsterdamse architect J.H. Mulder. De architect wilde in het gebouw de kracht van het arbeidersvolk benadrukken.
Hij noemde zijn ontwerp 'Vrijenberg 1354', daarmee verwijzend naar de Slag op de Vrijenberg. Hier, tussen Beekbergen en Loenen, hadden immers al in de Middeleeuwen onderdrukte boeren de wapens opgenomen om hun vrijheid te bevechten.

In de geest van het ideaal van de verheffing van de arbeidersklasse is veel kunst verwerkt in het interieur. Pronkstuk is de veertig meter lange fries van glas in lood in de eetzaal naar een ontwerp door W.A. van de Walle. Het is een allegorische voorstelling van de 'optocht van de arbeid' door de eeuwen heen tot en met de opkomst van de vakbeweging. Het torenraam is een ontwerp van Albert Hahn jr. en is uitgevoerd door 'partijgenoten' Schrier en De Ru. Het symboliseert de arbeid 'in kluisters en in vrijheid'. Hahn heeft ook het grote glas in lood raam ontworpen in de voormalige aula, nu de Deelerzaal in de linkerzijvleugel.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Streetview