terug

Smittenberg

Smittenberg

Arnhemseweg 537 Apeldoorn

De Smittenberg is een begrip in Beekbergen. Er werd in 1621 al bier gebrouwen op boerderij en herberg De Smittenberg. We weten dat Jochem Brouwer in 1710 de eigenaar was van De Smittenberg. Hij diende toen namelijk een verzoekschrift in bij de gouverneur van Gelderland omdat hij wilde dat de straatweg langs zijn uitspanning zou gaan lopen. Het verzoek werd toentertijd ingewilligd en nog steeds komt het verkeer langs het huidige hotel-restaurant.
De zoon van Jochem Brouwer nam de boerderij en herberg over. Financiƫle problemen dwongen hem echter de herberg te verkopen. De Smittenberg werd uiteindelijk in 1804 door een neef weer teruggekocht. Daarmee bleef de herberg tot in de twintigste eeuw in de familie.
Aan de westkant van De Smittenberg stond ooit een schaapskooi, omgeven door lindebomen. Dit werd een overtuin genoemd: een tuin die van het huis gescheiden werd door een openbare weg of water.
De Smittenberg had ooit een speciale kamer voor vishandelaren uit Harderwijk en Elburg. De penetrante geur die deze mensen permanent om zich heen hadden, was genoeg reden om hen een aparte kamer te geven.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Streetview