terug

Sanatorium Beekbergen

Sanatorium Beekbergen

Loenenseweg 50 Beekbergen

De gemeente Apeldoorn is van oudsher aantrekkelijk als vestigingsplaats voor gezondheidszorginstellingen. Men vindt er prachtige natuur, rust, ruimte en zuivere lucht.
Het Sanatorium Beekbergen werd in 1910 gesticht. Directeur was toen dr. Kolff. Net als vele andere sanatoria was Sanatorium Beekbergen gericht op de bestrijding van tuberculose. Het was een familiesanatorium voor overwegend Rotterdammers met hogere functies die niet naar een volkssanatorium wilden, maar ook het geld niet hadden om zich een kuur in het buitenland te kunnen veroorloven.
Het sanatorium werd gebouwd naar het ontwerp van architectenbureau Van Nieukerken. Wat direct opvalt aan het gebouw is de hoge toren, die centraal staat in het hoofdgebouw. Het gebouw krijgt hierdoor een kasteelachtig uiterlijk. Dit was terug te zien in veel andere ontwerpen van Van Nieukerken.
In 1952 werd het sanatorium gemoderniseerd en uitgebreid met twee zijvleugels. Tegenwoordig heet het verpleeghuis op deze plek Het Immendaal. De naam Het Immendaal ontstond in de jaren '80 van de vorige eeuw en is gebaseerd op de streeknaam De Immenberg.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Streetview