terug

Ruitersmolen

Ruitersmolen

Tullekensmolenweg 47 Beekbergen

In het verleden zijn achter de villa twee molens gebouwd: de Ruitersmolens. Marten Orges bouwde in 1606 de eerste molen als papiermolen. Dit is de oostelijke Ruitersmolen. Marten Orges werd lange tijd beschouwd als de eerste papiermaker van Gelderland. Zijn grafschrift in de N.H. Kerk in Beekbergen luidt: 'Anno 1626 den 9 september is in de Here Gherust Meister Marten Orges den Olsten Pappyere Maecker Ghewest in Gelderlandt'. Later bleek dat er in de laatste jaren van de zestiende eeuw al papiermakers in Gelderland gevestigd waren.
De tweede Ruitersmolen, de westelijke molen, werd omstreeks 1693 gebouwd. Deze molen brandde in 1864 geheel af. Derk Boks bouwde in 1843 de oostelijke Ruitersmolen om tot korenmolen.
Deze molen, aan de oostzijde, was tot halverwege de vorige eeuw in gebruik, maar raakte daarna in verval.
In 1977 werd de Ruitersmolen door de stichtingen Het Hoogeland en Hullenoord van de gemeente Apeldoorn gekocht om deze te kunnen restaureren. De klus werd in samenwerking met Stichting Vrienden van de Ruitermolen in 1985 afgerond. In 2001 kreeg de molen een nieuwe raderas, waterrad en watergoot. De oude onderdelen van het rad staan nu in de tuin.
Tijdens de zomermaanden is de Ruitersmolen toegankelijk. Op de zolder is een expositie ingericht over de papiermakerij en worden demonstraties papierscheppen gegeven. Beneden kan men zien hoe op ambachtelijke wijze koren wordt gemalen.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Streetview