terug

Het Spelderholt

Het Spelderholt

Spelderholt 9 Beekbergen

Dit schitterende gebouw is het hoofdgebouw van Het Spelderholt. Het werd ontworpen door de Haarlemse architect Haitsma Mulier. Oorspronkelijk was Het Spelderholt een heidegebied met zandverstuivingen, door de bevolking destijds 'Het grote zand' genoemd. Het park werd door tuinarchitect L.A. Springer aangelegd. De sequoia van43 meterhoog, de grootste mammoetboom in Nederland, is een bezienswaardigheid.
De opdrachtgever van Het Spelderholt was de civiel ingenieur van de Heide-Maatschappij en wethouder in Apeldoorn L.F. Teixeira de Mattos. Hij woonde met zijn gezin van 1908 tot 1921 in het landhuis. Teixeira de Mattos schonk het Spelderholt in 1921 aan de staat op voorwaarde dat er een openbare instelling gevestigd zou worden die een relatie zou hebben met bos-, land- of tuinbouw.
Het werd een onderzoeksinstituut voor de pluimveeteelt dat in 1984 werd uitgebreid met een pelsdierenfarm en in 1992 met dezelfde onderzoeksfaciliteiten voor konijnen. Stichting Parc Spelderholt, een vakantie- en educatiecentrum voor mensen met een functiebeperking, bestaat sinds 1997.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog woont de Oostenrijkse nazipoliticus Seyss Inquart in Het Spelderholt. Prins Bernhard betrok Het Spelderholt na 1945 omdat Paleis Het Loo volledig uitgeleefd was door de Duitse bezetters.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Voorwerpen Streetview