terug

Het Hoogeland

Het Hoogeland

Van Limburg Stirumweg 19 Beekbergen

Het Hoogeland is een instelling met een lange geschiedenis in de zorg. De Vereniging tot Christelijke Verpleging van bedelaars en landlopers werd in 1892 door particulieren opgericht. Twee jaar later openden de deuren van Het Hoogeland zich voor bedelaars en landlopers.
De bewoners hielden zich bezig met het ontginnen van de woeste gronden en het verbouwen van producten op en rondom de boerderij. Eén van de oudste bewoners was de Apeldoornse schilder Gradus ten Pas, waarvan CODA enkele dorpsgezichten in de collectie bewaart. Ten Pas verbleef gedurende de laatste jaren van zijn leven in Het Hoogeland en overleed daar in 1899.
Een andere bekende persoon die in Het Hoogeland verbleef, was Willem van Tongeren, 'de laatste marskramer van de Veluwe'.

Tegenwoordig is de Stichting Het Hoogeland onderdeel van Iriszorg, een organisatie voor verslavingszorg en maatschappelijke opvang. Bewoners van Het Hoogeland werken tegenwoordig in het tuincentrum, de modeltuinen, de zorgboerderij, de kwekerijen, de werkplaats of de drukkerij.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Voorwerpen Streetview